Fotiadis.jpeg

νικολαος φωτιαδης

Αρχιμάγειρος

Ο Νικόλαος Φωτιάδης γεννημένος στην Καβάλα, έδειξε από μικρή ηλικία το ενδιαφέρον του για τη μαγειρική. Σπούδασε στην Σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων Πάρνηθας καθώς και στην Σχολή μαγείρων των Ενόπλων δυνάμεων. Το πάθος και η αφοσίωση του όλα αυτά τα χρόνια, του έχουν χαρίσει ένα αστέρι Michelin (2002), 2 χρυσούς σκούφους (2006 και 2009) και δεκάδες άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνδέσει το όνομα του με τα γνωστότερα και πιο πετυχημένα εστιατόρια της χώρας όπως το Βαρούλκο, η HYTRA, ο Νικόλας της Σχοινούσας, το Castello Hydra, το Meze, το Solymar, τα εστιατόρια του ομίλου Καστελόριζο, το Σουρέδικο, το See you, ο Καρχαρίας, ο Τηλέμαχος, το Dash και το Νταβαντούρι ενώ σήμερα, είναι Executive chef της Τράπεζας της Ελλάδος και επιμελείται τα menu των εστιατορίων Balcony, «Λίμνη της Βουλιαγμένης» και Λιόγερμα. Παράλληλα, συνεργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος στις εταιρείες Φάρμα Φωτιάδη, Παλαιόκηπος, Bourazani resort και στον γυναικείο συνεταιρισμό Τριγώνου Έβρου «ΓΑΙΑ».

Ο αναγνωρισμένος Executive chef από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένος επιθεωρητής του I.S.O. 22000 (IRCA A17365), ήταν από το 2000 έως το 2010 καθηγητής στην σχολή μαγειρικής “Le Monde” μεταφέροντας την εμπειρία του σε νέους φιλόδοξους chef. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά σεμινάρια επαγγελματιών της εστίασης, όπως στο σύνδεσμο κρεοπωλών, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino (2017) και το Ανοιχτό πανεπιστήμιο (2014). Έχει επίσης λάβει μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις με θέμα τα τοπικά προϊόντα σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση επαγγελματιών της εστίασης αλλά και ακαδημαϊκών όπως η εκδήλωση «Αμπέλι και κρασί στην Ελλάδα» (Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ 2014).

Την εμπειρία του και την κρίση του έχουν εμπιστευτεί κάποιοι από τους μεγαλύτερους γαστρονομικούς διαγωνισμούς της χώρας (100restaurant Awards,Estia Awards, Meat days (κριτής οργανοληπτικών στοιχείων σε 3 από τις 5 εκθέσεις), φεστιβάλ τσακώνικης μελιτζάνας, 4ο Διεθνές φεστιβάλ γαστρονομίας(2006), πανελλήνιο φεστιβάλ μαγειρικής τέχνης(2004)).Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων μαγειρικής, του «Ελιά και Ρύζι» (2009), το οποίο αποτελεί μια δίγλωσση έκδοση με αφορμή την Ολυμπιάδα του Πεκίνου στο οποίο αναλύονται οι κοινές γαστρονομικές πτυχές των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και του «Μουσικός Περίδρομος» (2016) στο οποίο το ρεμπέτικο τραγούδι παντρεύεται γλυκά με την παραδοσιακή γαστρονομία του χθες σε μια συλλογή που περιλαμβάνει σπάνιες συνταγές αλλά και επανεκτελέσεις «μαγειρικών» ρεμπέτικων τραγουδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο έλαβε βραβείο κοινού από την εταιρεία Public (2017).

Έχοντας δραστηριοποιηθεί σημαντικά στο χώρο της εξειδικευμένης γαστρονομίας και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κουζινών της Ελλάδος, μεταφέρει τη βαθειά γνώση του πάνω στη μεσογειακή και διεθνή κουζίνα είτε ως εισηγητής σε συνέδρια και Executive chef σε φεστιβάλ γαστρονομίας, είτε ως συνεργάτης επιστημονικών φορέων όπως το ΕΚΕΤΑ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (με θέμα το ελληνικό πρωινό) και σε συνέδρια του ΣΕΤΕ (με θέμα το γαστρονομικό τουρισμό) ενώ έλαβε μέρος σε διεξαγωγή έρευνας για τα οργανοληπτικά συστατικά προϊόντων σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών. Είχε παρουσία στη ΔΕΘ με ζωντανή παρουσίαση μαγειρικής με θέμα «Αρχαία Ελλάδα και Κίνα στο ίδιο τραπέζι» ενώ έδωσε συνέντευξη και σε αντίστοιχο κινέζικο μέσο (2010). Συνεργάστηκε με τον Ε.Ο.Τ ως επιθεωρητής, με στόχο την αναγνώριση της ποιότητας της ελληνικής κουζίνας και έλαβε μέρος στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου με τίτλο “Food profit” για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής με εισηγήτρια την κα Τριχοπούλου. Ο Νίκος Φωτιάδης, έντονα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα, συμμετέχει σε καμπάνιες της WWF με σκοπό την ορθή αλιεία (2018).

Με ιδιαίτερα ενεργή δράση και στο εξωτερικό, ο Νίκος Φωτιάδης έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε δεκάδες φεστιβάλ γαστρονομίας με στόχο την προώθηση της γαστρονομικής ιδιαιτερότητας της χώρας. Κάποιες από τις δράσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την εκπροσώπηση της χώρας και της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια της εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας, στη Νότια Αφρική στα πλαίσια του φεστιβάλ “Flavors and Aromas of Athos and the Aegean”και στη Μόσχα της Ρωσίας στα πλαίσια εκδήλωσης απονομής τιμητικού επαίνου στο εστιατόριο «Μολών Λαβέ» για τη χρήση του ελληνικού ελαιολάδου (2016). Ακόμη συμμετείχε στο φεστιβάλ “Greece on your plate!” το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο “Philema” των Βρυξελλών με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή κ. Κούλογλου και έφερε στο επίκεντρο του γαστρονομικού ενδιαφέροντος τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο(2017). Παράλληλα, έλαβε μέρος στο Food Expo 2017 στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος “Meet the Lamb” με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού αρνιού στη μεσογειακή διατροφή.

Σε προσπάθεια ανάδειξης της υψηλής γαστρονομίας και εκπαίδευσης των επαγγελματιών της εστίασης έχει διατελέσει Executive chef και παρουσιαστής του συμποσίου της Λέσχης γαστρονομίας Ηπείρου στο Bourazani Ressort, με θέμα το κυνήγι ενώ παράλληλα, ήταν διοργανωτής και Executive chef της τριεθνούς εκδήλωσης στο Τρίγωνο Έβρου, με θέμα «Βαλκανικά μαγειρέματα στο Τρίγωνο» καθώς και ομιλητής σε ημερίδα της ίδιας εκδήλωσης, με θέμα «Η συμβολή της τοπικής γαστρονομίας στην τουριστική και αγροτική ανάπτυξη» στο οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες εστίασης και από τις χώρες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Έχει συμβάλλει στην διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την ανάδειξη του ελαιολάδου σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών και έχει επιμεληθεί φυλλάδιο συνταγών ως ένθετο στο περιοδικό «Υγεία & ευεξία» με θέμα το ελαιόλαδο για λογαριασμό της Εταιρίας Ελαιουργική. Έχει αποτελέσει βασικό εισηγητή σε σειρά σεμιναρίων τεμαχισμού & ανατομίας κρεάτων από την SOPEXA (2005-2006) καθώς και σε σεμινάριο προς επαγγελματίες της εστίασης, μαθητές και αποφοίτους της σχολής LE MONDE με θέμα «Το Αυγοτάραχο».

Ακόμη, έχει διατελέσει προπονητής ομάδων σε πανελλήνιους διαγωνισμούς νέων chef από τους οποίους κατάφερε να αποσπάσει 4 μετάλλια, τρία χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Ήταν εισηγητής και συντονιστής στις ημερίδες του chef club Αθηνών (2006) και στο 6ο συνέδριο Eyroasper με θέμα «Το σπαράγγι». Τέλος, ήταν στο πάνελ συζήτησης και επιμελήθηκε το menu του 1ου International Hellenic Gastronomic Conference που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Aθηνών (2018).

Η βαθειά του γνώση για την μεσογειακή διατροφή και η σημασία της στην παιδική ηλικία, των οδήγησαν στη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό φεστιβάλ μαγειρικής και διατροφής σε μικρά παιδιά σε συνεργασία με το Γιάννη Μπαξεβάνη (2008) και στο φεστιβάλ παιδικής διατροφής και μαγειρικής στις κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (2009).

Η διαρκής εκπαίδευση αποτελεί για το Νίκο Φωτιάδη το μυστικό της επιτυχημένης πορείας του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, μεταξύ των οποίων σεμινάρια εργαστηρίου & θεωρίας με θέμα «Μοριακή Γαστρονομία», σεμινάρια εκπαίδευσης διδασκαλίας της μαγειρικής τέχνης, Γαλλικής-Μεσογειακής κουζίνας από τον chef Stefan de Mikeli, Γαλλικής- Μεσογειακής κουζίνας από τον chef Jacques Cibois.

Έχει διατελέσει μέλος του συλλόγου για την αναβίωση και διάσωση της Ελληνικής κουζίνας "Αρχέστρατος", πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου ελληνικού παραδοσιακού διατροφικού πολιτισμού καθώς και Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας. Έχει διατελέσει μέλος του Chef club Αθηνών, του May Fair, και της Euro Toque και σήμερα συμμετέχει ενεργά στη «ΔΗΜΟΦΕΛΕΙΑ», πραγματοποιώντας μια σειρά από δράσεις σε συνεργασία με τη Δημοτική κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καβάλας για την προώθηση της τοπικής Καβαλιώτικης κουζίνας και των τοπικών προϊόντων.